Responsabilitate sociala


Alive Capital este unul dintre partenerii principali ai Asociatiei The Social Incubator, care a fost infiintata de 5 prieteni cu profile diverse (sector bancar, consultanta in management, consultanta juridica, administratie publica si sector social) dar cu aceeasi viziune despre necesitatea unei schimbari pozitive, sustenabile pentru persoanele defavorizate din Romania. ATSI dezvolta o platforma pentru identificarea si implementarea unor solutii sociale inovative, inclusiv prin infiintarea unor intreprinderi sociale. Initiativele sociale adreseaza domenii cheie precum educatie si integrare socio-profesionala, sanatate (servicii de ingrijire si socio-medicale pentru persoane in dificultate) si incluziune sociala (pentru diverse categorii defavorizate).

Incepand cu luna mai 2014, Asociatia The Social Incubator deruleaza un program amplu, denumit “Un viitor mai bun pentru cei vulnerabili”, care are ca scop integrarea sociala si profesionala reala si durabila a tinerilor care urmeaza sa paraseasca sistemul institutionalizat de protectie a copilului (cu varste cuprinse intre 16 si 24 ani), pe baza profilarii vocationale, a organizarii de cursuri de pregatire profesionala gratuite (incl. stagii de practica) si ulterior prin sprijinul in gasirea unui loc de munca legal (in cadrul unor firme partenere sau in cadrul unor intreprinderi sociale nou-infiintate), avand si sprijinul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti. Acopera în prezent întreaga regiune București-Ilfov în România (in baza unor conventii de colaborare cu DGASPC din toate sectoarele din Bucuresti) Programul are in prezent mai mult de 150 de adolescenti care au participat la numeroase activitati de tineret.
Activitatile pe care programul se focuseaza au scopul de a sprijini tinerii in identificarea și impulsionarea competentelor si abilitatilor personale, prin adaptarea metodelor de educatie non-formala in vederea asigurarii progresului, rezultatul final fiind valorificarea potentialului individual al fiecarui tanar. Printre activitatile organizate cu tinerii din program se numara: sesiuni de profilare profesionala si consiliere vocationala, sesiuni psihologice, ateliere de initiere, ateliere de dezvoltare a abilitatilor sociale si interpersonale, cursuri de formare profesionala gratuita, meditatii individuale, stagii de pregatire educationala si profesionala, vizite pentru descoperire profesionala, activitati recreationale.

In plus, asociatia a lansat 3 intreprinderi sociale (atelier de croitorie, atelier de tamplarie si atelier de reciclare), a caror activitate sa sustina derularea programelor si proiectelor in vederea indeplinirii misiunii acesteia si sa sprijine reinsertia socio-profesionala a tinerilor din program.

Proiectul current derulat de Asociatia The Social Incubator si sprijinit de Alive Capital consta in prevenirea traficului de personae (tinere si minore) din Romania. In acest sens, in perioada octombrie-decembrie 2015 peste 60 dintre tineri au participat la cele 18 ateliere, in prima etapa a campaniei de prevenire activa a traficului de persoane in randul tinerilor institutionalizati.